Užitečné informace

Datum: 19.2.2024

Pokládáte si otázku jak vybrat tepelné čerpadlo? Poměr cena výkon…, pohled do budoucnosti – vyplatí se mi vůbec tepelné čerpadlo a jaká je návratnost..? Na tyto otázky se Vám pokusíme v kostce odpovědět. Tepelných čerpadel je v době dotací jako hub po dešti, firmy se předhánějí v cenách a parametrech. Na jednu stranu by to mělo znamenat výhodu pro zákazníky, neboť se firmy přetlačují a konkurenční boj je silný. Co se však může skrývat za výhodnými cenovými nabídkami?

Na co si dát pozor?

Často se setkáváme s tím, že z důvodu konkurenceschopnosti prodejci dražších tepelných čerpadel nabízejí poddimenzovaná tepelná čerpadla (slabší výkon TČ než je potřeba pro tepelnou pohodu domu). Váš dům tedy budete dotápět elektrokotlem. Obvykle slýcháváme, že elektrokotel bude spínat pouze pár dní v roce, kdy budou mrazy, takže se nic neděje, ale bohužel u středních až větších domů se může stát, že při vyrovnání účtů za elektřinu se čerpadlo stane Vaši noční můrou. 

Tepelné ztráty

Je třeba si uvědomit, že spotřeba tepla vašeho domu je stěžejní informací pro ekonomický provoz tepelného čerpadla. Jedná se o tzv. tepelné ztráty objektu. Ty Vám může přesně spočítat projektant. Hrubý odhad technika je potřeba vždy brát jako orientační. Pokud budete mít tepelné čerpadlo příliš poddimenzováno výrazně zvyšujete riziko závad a zkracujete jeho životnost. Nadimenzování tepelného čerpadla má jednoznačně největší vliv na ekonomiku jeho provozu. Troufáme si konstatovat, že dobře výkonově nadimenzované tepelné čerpadlo s průměrným COP bude mít lepší ekonomickou bilanci než tepelné čerpadlo s dokonalým COP, které bude často spínat elektrokotel.

Výkon čerpadla

Při výběru tepelného čerpadla nezáleží na tom, jaké má tepelné čerpadlo označení, ale jaký má nominální výkon při určité venkovní teplotě a teplotě topné vody. To, že se tepelné čerpadlo jmenuje "16 kW" ještě neznamená, že zajistí tepelnou pohodu v domě se stejnými tepelnými ztrátami. Může se totiž jednat o hodnotu, kterou tepelné čerpadlo dosahuje např. při 10°C. Naopak při venkovní teplotě -7°C může mít výkon např. 7 kW s teplotou topné vody 40°C. Rozdíl tepelných ztrát je třeba pak dotopit elektrokotlem. Tepelné čerpadlo není ani plynový, ani elektrický kotel, ale ve většině případů s klesající venkovní teplotou ztrácí svůj výkon. Na výkon má samozřejmě vliv i požadovaná teplota topné vody. Kde je hodnota úžasného COP deklarovaného výrobcem pokud v minusových teplotách dotápíte elektrokotlem?

Vrátí se investice do tepelného čerpadla?

Jaké jsou hlavní aspekty navrácení investice do tepelného čerpadla? V prvé řadě pořizovací cena, spotřeba energie, cena pravidelného servisu, poruchovost a cena náhradních dílů. Co se týče spotřeby el. energie, u správně nadimenzovaného tepelného čerpadla bychom se měli pohybovat cca u polovičních nákladu ve srovnání s plynem. A jak dlouho může tepelné čerpadlo sloužit? Stejně jako stará Škoda MB jezdí dodnes, tak i tepelné čerpadlo Vám může sloužit řadu let. Záleží na kvalitě stroje a profesionalitě firmy, která Vám zajišťuje servis.

Chcete zdarma osobní konzultaci? 

Rádi Vám s výběrem tepelného čerpadla pomůžeme. Neváhejte nás kontaktovat na tel.: 603 948 254 a domluvíme se na osobní návštěvě přímo na místě montáže nebo nás můžete navštívit v otevíracích hodinách na pobočce v Opavě, kde Vám pomůžeme se správným výběrem tepelného čerpadla pro Vás dům. 

Kontaktní informace | Tepelné čerpadlo pro novostavby | Vysokoteplotní tepelné čerpadla | Dotace




Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.